Illustration

Ślady smaku

Jedzenie to nie tylko smak i wygląd, to cały wszechświat znaczeń i historii stojących za każdą potrawą.

Kulinaria to niezmiennie kluczowy segment na rynku programów lifestylowych, a nowych kuchennych inspiracji wciąż poszukują adepci sztuki gotowania. Ale nasza ambicja wychodzi daleko poza prezentację przepisów na pyszne potrawy, bo wiemy, że jedzenie to tylko pretekst do poznawania świata. Inspirując się niezapomnianymi programami Anthony’ego Bourdaina, szefowa kuchni i dziennikarka kulinarna ADRIANA MARCZEWSKA zgłębi tajemnice ludzi i miejsc poszukując “ŚLADÓW SMAKU”.
Słowem-kluczem opisującym nasz kulinarny format jest kontrast: pomiędzy starym i nowym, ładnym i brzydkim, prostym i trudnym, radosnym i smutnym. Ale te kontrasty mają ze sobą dwa wspólne mianowniki - zawsze są pełne smaku i nierozerwalnie związane z miejscem, które odwiedzamy. Wychodząc od regionalnego jedzenia, idziemy śladami kulinariów, ludzi, miejsc i kultury, aby ostatecznie zrozumieć, czym jest smak regionu. Adriana Marczewska niestrudzenie, niczym detektyw, idzie po nitce do kłębka, odkrywając za każdym razem prostą prawdę: za każdą potrawą kryje się całe bogactwo historii, znaczeń, rytuałów i ludzkich emocji. A odkrywając “ŚLADY SMAKU”, odkrywamy również cały wszechświat za tym smakiem stojący. 
Opisujemy w kompleksowy i emocjonalny sposób nie tylko kuchnię charakterystyczną dla danego regionu, ale także sam region. Po pierwsze poprzez poznawanie lokalnych kulinariów i rozmowy z ludźmi, którzy je tworzą, a po drugie poprzez zgłębianie zwyczajów społeczeństwa, ich historii i kultury oraz przestrzeni, która ich otacza i decyduje o charakterze regionu. Rozmawiamy z przedstawicielami starego świata, w tym tradycyjnej kuchni, i świata współczesnego, który podporządkowuje sobie historyczne przestrzenie i klasyczne przepisy. W każdym odcinku skupimy się na jednej charakterystycznej lokacji i jednym charakterystycznym daniu. Potrawa jest bohaterem odcinka. Adriana przygląda się jej przygotowywaniu przez lokalnego mistrza kuchni, w tym samym czasie przygotowując swoją wersję potrawy w nowoczesnej odsłonie.  Pierwszym wyborem w realizacji “ŚLADÓW SMAKU” jest Górny Śląsk z całym jego postindustrialnym dziedzictwem, silną lokalną tożsamością i wielkim przywiązaniem do przepisów łączących w sobie wpływy Polski, Niemiec i Czech. Z drugiej strony, to region nie bojący się nowoczesności, przekształcający swój krajobraz na użytek XXI wieku, pełen ludzi czerpiących garściami z najlepszych receptur babć i dziadków. Jakimi smakami zaskoczy Adrianę kraina hałd i familoków? Poznajmy kilka najważniejszych twarzy Górnego Śląska, z której każda zamknięta będzie w półgodzinnym programie..
Po zakończeniu przygody na śląskiej ziemi, Adriana rozpocznie eksplorację innego regionu Polski. W przyszłości z pewnością nie ograniczy się do naszego kraju, bo “ŚLADY SMAKU” można znaleźć w każdej części świata.
Zapraszamy do współpracy.